KFC Varsenare zet alles op jeugdig talent en attractief voetbal

KFC Varsenare zet alles op jeugdig talent en attractief voetbal – KW (De Krant van West-Vlaanderen) 16/08/2021 (JPV)

Dit zijn de verse of doorgestroomde krachten bij KFC Varsenare. Boven v.l.n.r.: Arthur Pauwels, Thomas Matthys en Jordi Bettens, onder v.l.n.r.: Bavo Butaye en Jasper Jonckheere.

Zaterdagnamiddag 14 augustus: gezelligheid troef in de accommodaties van KFC Varsenare. Wesley Bonamie, T1 van de kersverse ploeg in vierde provinciale B, was enthousiast een wedstrijd van de jeugd aan het fluiten. Nadien kwam hij in de VIP-ruimte een lunch verorberen terwijl Stefaan Ameel, hoofdcoach van het geheel uit tweede provinciale, en Danny De Coninck, algemeen coördinator en gerechtigd correspondent, aan het overleggen waren.

Ze maakten zich op voor de komst van het gereputeerde SK Roeselare-Daisel in het teken van de Beker van West-Vlaanderen. Ondanks alle activiteiten werd er toch tijd en ruimte vrijgemaakt voor de voorstelling van de neofieten. Hoewel, nieuwelingen: enkele jonge talenten werden overgeheveld uit de jeugd en de ervaren Jordy Bettens keerde terug naar de heimat. Danny De Coninck, die dagelijks aanwezig is, geeft tekst en uitleg.

“Recent besliste onze hoofdtrainer, Jo Cappelle, om met onmiddellijke ingang omwille van persoonlijke redenen zijn functie bij KFC Varsenare neer te leggen. Na wat denkwerk en enkele overlegmomenten binnen de sportieve cel heeft KFC Varsenare ervoor gekozen om T2 Stefaan Ameel, die uit onze eigen jeugdopleiding doorstroomde, de kans te geven als T1. Het doet ons plezier om, naast tal van spelers, nu ook een hoofdcoach uit eigen midden te kunnen aanstellen. Deze promotie heeft tot gevolg dat een nieuwe assistent moest worden aangeduid en daarvoor zijn we uitgekomen bij Steven Lampo, jarenlang vaandeldrager en aanvoerder van ons A-team en nu terug aan boord gehaald als T2. De twee sportief verantwoordelijken voor ons eerste elftal zijn alvast zeer gemotiveerd en krijgen alle steun om samen met een jonge talentrijke spelersgroep te bouwen aan de sportieve toekomst van de vereniging.”

“Keepertrainer Dimitri Claeys, die al eerder vanuit eigen jeugd doorstroomde, blijft op post. Daarbij aansluitend werd ook beslist om volgend seizoen een tweede eerste ploeg in lijn te brengen. KFC Varsenare B zal uitkomen in vierde provinciale en bestaan uit een kern die volledig werd samengesteld met spelers uit eigen opleiding en begeleid zal worden door Wesley Bonamie, die als kersvers T1 eveneens de overstap maakt uit ons arsenaal jeugdtrainers. Hij zal worden bijgestaan door hondstrouwe zestiger, Rony Deprez, coach van de beloften. Titelambities moeten ons niet toegedicht worden. Wij hopen op een stek in de middenmoot en zullen met veel plezier leergeld betalen. Wij bouwen rustig op met een visie.”

Verlengstuk van de coach

Vooraleer te poseren voor de foto op de gezellige tribune toonden enkele jonge talenten hun enthousiasme tijdens hun interview. Beginnen doen we met Thomas Matthys. “Na vier seizoenen Loppem arriveerde ik in Varsenare en doorliep er alle jeugdrangen. Geen moment dacht ik eraan om nog andere oorden op te zoeken. Afgelopen kampioenschap mocht ik al een paar keer proeven bij het vlaggenschip, tot corona ons vloerde. Natuurlijk was het aanvankelijk wennen, vooral het tempo ligt beduidend hoger. Nadat we zolang hadden stilgelegen werden we optimaal begeleid tijdens de eerste oefensessies. Alles liep gesmeerd. Conditioneel kwam niemand in de problemen, al doe ik mijn hoed af voor de kwaliteit van de trainingen. Ik ben een rasechte linksachter die aanvallende impulsen koester. Als jonge gast grijp je alle minuten speelgelegenheid aan, dat is bij mij niet anders.”

Jasper Jonckheere is een doelman die vaak andere oorden aftastte maar de schaapstal terug opzocht. “Bij Jabbeke bleef ik tot U10, daarna volgden vijf jaar Eernegem en vervolgens kwam ik naar Varsenare. Enkele competities geleden ging het richting Zwevezele, Steenbrugge en Eendracht Brugge. Nu ben is inderdaad weer thuis. Ik leerde dat het gras niet altijd groener is aan de overkant. Hunkeren naar dat doel verdedigen bleef altijd mijn motto, dikwijls kwam ik bedrogen uit. Natuurlijk heb ik ambities naar de eerste ploeg toe, anders kan ik zowel cafévoetbal geen spelen. Het wordt moeilijk maar dit project, met een A- en een B-team is op mijn lijf geschreven. Zelfs tijdens corona bleef ik actief, onlangs liep ik 50 kilometer voor een goed doel. Vanaf het eerste moment op keepertraining pakte ik zonder stramme spieren.”.

De bijna 27-jarige Jordi Bettens zal ongetwijfeld fungeren als verlengstuk van de coach tussen de krijtlijnen. “Alles begon voor mij in Varsenare tot ik twee jaar terug de overstap maakte naar Oostkamp. Na één seizoen trok ik naar Zedelgem voor enkele matchen. Dan viel alles stil. Nu ben ik terug in Varsenare. In het provinciale voetbal moet je blijkbaar waardering tonen als je ergens lekker in je vel zit. Let wel, ik heb geen spijt van de overstap naar Oostkamp, vermits ik er heel veel bijleerde. Maar je mag stellen dat ik dolgelukkig ben met mijn terugkeer. Laat ons het hierop houden dat ik mijn gevoel ben gevolgd. Link midden blijft mijn voorkeurpositie, al zal ik me vanzelfsprekend inzetten waar de coach te postuleert. Ervaring doorgeven? We beschikken over een piepjong geheel dat bulkt van talent. Tien jaar geleden ben ik er op identieke wijze bijgekomen en keek op naar die oudere ploegmaats. Misschien kan ik nu ook dergelijke rol vervullen. Laat ons samen het spelplezier terugvinden en voetballen in een optimale sfeer.”

We stroomden samen door

Arthur Pauwels mocht afgelopen competitie al vijf duels starten bij de hoofdmacht. Hij weet dus wat hij mag verwachten. “Voor mij was dat een enorme verrassing want ik had nog niet op veel speelgelegenheid gerekend. Na corona voelde ik dat de conditie niet optimaal bleek maar we zitten nu in week vier en het vlot steeds beter. Blessures bezorgen me geen last. Bij de beloften kwam ik nooit in actie, van U19 werd ik meteen in de A-kern gedropt. Het gaat allemaal veel rapper, al kon ik die overschakeling behoorlijk vlot verteren. De opponenten zijn trouwens een stuk groter en beschikken over veel meer kracht, al kan ik op dat vlak ook mijn mannetje staan. Als sportman wil je alleen maar zegevieren, ik hoop dus onze verantwoordelijken veel zeges te schenken.”

Bavo Butaye sluit het rijtje talenten af. “Cercle Brugge en Eernegem waren mijn eerste ploegen. Verder kun je mijn carrière vergelijken met die van Arthur Pauwels. We kwamen uit bij dezelfde jeugdploeg en stroomden samen door. Wel werd ik afgelopen kampioenschap maar één keer geselecteerd maar niet opgesteld. Momenteel loopt het vlot want de afgelopen weken kwam ik vaak in actie. Centraal in het aanvallend compartiment vind ik mijn gading. Tijdens mijn eerste match scoorde ik zowaar. Mijn trainer toont zich tevreden en ik ben al content als ik erbij mag zijn.” Het duel tegen de SK Roeselare-Daisel, topformatie uit eerste provinciale, werd met 0-1 verloren maar opent perspectieven. Onze vijf gesprekspartners kregen stuk voor stuk ruim de gelegenheid om zich te tonen en stelden allerminst teleur. Dit KFC Varsenare zal van zich laten horen.

KFC Varsenare zet alles op jeugdig talent en attractief voetbal